Lawatan ke RTM

RTM atau Radio Televisyen Malaysia merupakan stesen penyiaran nasional mengendalikan 33 stesen radio dan dua stesen radio jalur lebar. RTM turut memiliki 3 stesen televisyen termasuk satu stesen jalur lebar iaitu TVi. Namanya begitu sinonim dengan rakyat Malysia di mana berfungsi dalam menyampaikan maklumat secara cepat dan berkesan. Baru-baru ini iaitu pada tahun 2012 saya bersama rakan-rakan serta pensyarah iaitu Puan Nazhatul Sahima telah membuat satu lawatan ke RTM bagi melihat sendiri bagaimana fungsi RTM dalam memenuhi tanggungjawab sosial kerajaan menerusi khidmat siaran TV tidak berbayar dan tidak berorientasikan komersial sepenuhnya. Kedatangan kami disambut baik oleh pihak RTM dan juga salah seorang penyampai berita iaitu Shahril Sarapudin. Beliau merupakan bekas pelajar dari UiTM Machang.

DSC07906

Kami dibawa melawat di sekitar kawasan Angkasapuri iaitu Wisma TV dan Wisma Radio. Kami juga berkesempatan untuk melihat Shahril Sarapudin membuat persediaan sebelum menyampaikan berita jam 12.00 tengahari. Selain itu, pensyarah kami juga diberi peluang untuk menjadi tetamu dalam salah satu slot Selangor FM. Sebenarnya, bukan mudah untuk mendapat peluang sebegini. Sewaktu kedatangan kami ke Angkasapuri juga kami sempat melihat secara lansung slot Selamat Pagi Malaysia di mana tetamu pada hari tersebut adalah Imam Muda Asyraf. Beliau seorang yang baik dan peramah serta tidak keberatan untuk bergambar bersama kami semua.

DSC_0872

Kesimpulannya, sebagai seorang penyampai berita atau DJ Radio, komitmen yang tinggi sangat penting bagi memastikan apa yang disampaikan adalah berkesan dan pendengar tidak kecewa mendengarnya.

DSC_1025

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s