Generasi Baru Tulang Belakang Negara

Assalamualaikum…

Pengalaman menjadi seseorang fasilitator bukanlah sesuatu yang mudah kerana kita diberi tanggungjawab atau amanah yang besar dalam melaksanakannya agar apa yang kita lakukan memberi kesan yang besar kepada mereka. Saya pernah diberi tanggungjawab untuk menjadi salah seorang fasilitator dalam Program Pemantapan Modal Insan anjuran Hal Ehwal Pelajar (HEP) UiTM Machang, Kelantan. Program ini adalah khas untuk pelajar pra diploma di bawah program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB).

PPMI 2011

Program ini berlangsung selama 2 hari di mana ia dimulakan dengan sesi pendaftaran, solat berjemaah, forum, tazkirah dan latihan dalam kumpulan. Dalam program tersebut saya dan rakan-rakan diberi tugas untuk mengajar mereka tentang cara-cara bersolat dengan betul, bagaimana cara menjadi imam, cara berwuduk dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, ianya dilakukan di bawah pantauan ustaz dan ustazah. Hal ini kerana, apabila kita menyampaikan sesuatu ilmu kita harus memastikan bahawa apa yang kita ajar adalah betul dan bukannya ajaran sesat yang boleh memesongkan akidah mereka. Mungkin ramai yang menganggap bahawa usia seperti mereka sudah tahu tentang perkara-perkara tersebut.

PPMI 2011 3

Sebenarnya, terdapat sebahagian pelajar yang masih belum mengetahuinya kerana tidak pernah didedahkan dan diajar dengan mendalam. Ilmu agama itu sangat penting kerana dengan adanya ilmu tersebut, iman kita tidak akan mudah goyah dan terhindar dari perkara-perkara yang dilarang oleh Allah s.w.t. Program ini memberi impak yang sangat besar dalam melahirkan modal insan kelas pertama yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum tetapi mempunyai akidah yang mantap.

PPMI 2011 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s